maanantai 21. kesäkuuta 2010

Uutta päivitystä jälleen:rauniotreenejä, tottistreenejä, häiriö-, meteli- ja ampumatreenejä


Olemme treenanneet kevään ja alkukesän aikana ahkerasti niin omalla radalla kuin Hepekossa ja Espoossakin. Lisäksi ollaan tehty meteli-, häiriö- ja ampumatreenejä, jälkimmäisiä ihan erikseen sekä yhdistettynä etsintään radalla, 6mm ja 9mm. Häiriötreeneissä on ollut savun ja tulen lisäksi raivaushenkilöitä piilojen lähellä, metelitreeneissä on ollut mukana megafonia, huutoa, metallinpauketta jne. Häiriö- ja metelitreenit ovat sujuneet hyvin. Echo keskittyy etsintään, ilmaisuun ja näyttöön yhtä lailla. Ampumatreeneissä ollaan ammuttu sen ollessa maalimiehellä palkattavana, eikä se reagoi millään tavalla. Hepekon radalla ammuttiin 9mm, Espoossa saimme käyttää varsinaista häiriömetelinauhaa joka tuli radan kaiuttimista (ja ääni haittasi kovasti jo sekä ohjaajia että maalimiehiä), ja 6mm starttipistoolilla.
Echon kanssa on tehty umpipiiloja pienellä avulla (käsi pienestä raosta näkyvissä) sekä toki helpompia avopiiloja. Pari kertaa on sattunut moka maalimiehillä, jotka ovatkin alkaneet palkkaamaan koiraa etsinnästä!
Rullantuontia on osittain palkattu naksauttamalla käteentuonnista, ja palkkana on ollut lähetys näytölle ja siellä ruokapalkka.
Lisäksi koiraa on "tuplapalkattu" näytöllä maalimiehen luona niin, että mm on antanut ensin muutaman "irtokarkin", ja vasta sitten avannut ruokarasian. Tämä siksi, että Echolle on rakennettu kestoa jäädä maalimiehen luokse näytöllä. Tähän on piiloista riippuen yhdistetty käy siihen -vihje Echon saapuessa maalimiehelle, jotta se jäisi maahan odottamaan. Seuraava askel on se, että mm antaa muutamia irtokarkkeja, ja varsinainen palkka tulee minulta kun saavun piilolle koiran perässä.
Echo työskentelee kovalla motivaatiolla ja peräänantamattomasti. Viime viikon Espoon radan treeneissä se teki töitä kaksi kierrosta, kummallakin 4 maalimiestä ja jälkimmäinen kierros kovan metelin ja ampumisen saattelemana, mutta jaksoi hienosti.
Tokoa ja tottista on tehty pienissä osissa molempia paljon, ja ehkä se näkyykin. Eteenmenoa saa vielä jonkin verran treenata, sitä on tehty todella vähän. Ampumista tottiksen ja paikallaanmakuun yhteydessä täytyy tehdä vielä lisää, nyt on lähinnä leikitty ja otettu lyhyitä pätkiä liikkeistä ampumisen yhteydessä. Henkilöryhmää koiralla höystettynä pitää vielä hioa. Nouto (kapula ja käyttöesine) sujuu onneksi jo melko hyvin;)
Ketteryyspuolella hiomista vaatii vielä pöydät, niiden merkkaaminen koiralle ja varsinkin oma reaktionopeus sekä tukikäskyjen muistaminen äärimmäisen vilkkaan koiran kanssa. Merkillelähetys on ollut aina pomminvarma, mutta tauon myötä sekin tarvitsee lisää vahvistusta. Kantaminen ja nosto on työn alla, mutta sujuvat jo, samoin vaakatikkaat ja niiltä alas nostaminen. Ryömiminen alkaa olla valmis liike. Puuttuukohan jotain?
Viime vuoden puolella viimeisinä treenikertoina kävimme tekemässä rakennusetsintää kahdessa kiinnostavassa ja melko haastavassa kohteessa, toinen oli vanha vedenpumppaamo, jossa oli alakerrassa vesialtaita ja kapeita kulkusiltoja pilkkopimeässä, ja yläkerrassa ja vintillä muuten haastavia tiloja. Toinen oli palomiesten savusukellustalo. Rakennuksissa haju liikkuu ilmavirtojen ja seinäpintojen vuoksi aivan erilailla kuin maastossa, ja haju voi tulla yllättävästi juuri huoneen toisesta nurkasta tai eri tilasta kuin missä maalimies varsinaisesti on. Echo yllätti olemalla tarkka ja varma. Muutama koira otti hajun huoneen toiselta seinältä useassa kohteessa ja ilmaisi sen, Echo ilmaisi ja näytti oikean kohdan. Olin myös suorastaan "yllättynyt" Echon rohkeudesta ja pelottomuudesta pilkkopimeissä rakennuksissa, joissa liikkuminen oli erittäin hankalaa erilaisten fyysisten esteiden vuoksi (pilkkopimeässä siis).

Ei kommentteja: