perjantai 27. marraskuuta 2009

Erilaisia treenejä: Osa III Taajamaetsintää 19.11.

Olimme Keinukalliossa tekemässä taajamaetsintää. Tarkoituksena kulkea koira valjaissa ja liinassa kävelytietä, maalimies piilossa jossain tien varressa ja katsoa koiran reaktio sen saamaan hajuun, ilman etsintäkäskyä. Mukanani Echolle oli liinan ja valjaiden lisäksi rullapanta, valopanta, sekä maalimiehillä irtorullat. Kuvittelin etukäteen tekeväni Echon kanssa taajamaetsintää niin, että kuljen sen kanssa vähän kuin lenkillä, ja katson miten se reagoi ohikulkiessa ihmisen hajuun. Echolla oli vauhti päällä ja se veti todella liinan mitalla, vaikka ei yleensä remmissä kisko ihan niin paljon. Eka maalimies oli tien laidasta hiukan syvemmällä pimeydessä, ja tästä kuljimme ohi. En ole varma saiko Echo jonkin hajun, mutta ohi mentiin koiran valinnalla. Matka jatkui reippaasti ja seuraavan hajun Echo otti reilun sadan metrin päässä, poikkesi hiekkatielta niin, että päästin liinan päästä irti. Näin valopannasta missä koira liikkuu, ja se eteni vauhdikkaasti mutta määrätietoisesti tiensuunnassa syvemmälle metsän pimeyteen muutaman kymmenen metriä, ja palasi yhtä vauhdikkaasti liina perässään liukuen tuomaan rullan. Näytölle yhtä vauhdilla. Seuraava mm löytyi jälleen reilun 100 m päästä ison ladon takaa metsikön reunasta pimeydestä. Echo otti hajun ennen kookasta latoa, paineli menemään ja toi rullan reippaasti, näytölle jälleen yhtä nopeasti. (Malttaa kuitenkin tulla sivulle ennen näytöllelähetystä;) Tässä välissä pyysin tiputtamaan hanskani tielle jonnekin meidän edelle. Kun sai hanskasta hajun (himmailtiin vähän aikaa sen lähellä), nosti sen nopeasti minulle. Jatkettiin tietä eteenpäin, ja nosti kolmannen mm hajun ohitettuaan jo metsän siimeksessä istuvan mm:n, vauhdilla metsikköön ja yhtä nopeasti jälleen rulla minulle ja näytölle.

Tämän jälkeen palattiin tietä takaisinpäin parkkiksille ja kuljettiin nyt toiseen suuntaan, sinne missä oltiin ohitettu ykkönen. Matkan varrelta tieltä löytyikin hanska (ei oma), johon Echo reagoi nopeasti: pysähtyi, tarkisti ja kun kehuttiin, nosti hanskan ja toi sen minulle.



Olin pyytänyt, että ykkönen siirtyy lähemmäs hiekkatietä ison kuusen varjoon. Echo sai jo kaukaa hyvin hajun, mutta mietti nyt kovasti mitä tehdä, jäi tielle seisomaan ja katsoi mm kohden, vilkaisi minuun. Tajusin sen eleistä, että se oli ekan kerran ohittaessamme saanut tästä jo kerran hajun, ja nyt työsti mitä tehdä. Annoin sen tehdä rauhassa ratkaisun: se meni hienosti hakemaan rullan ja toi sen minulle.



Oli hauska nähdä miten kaikki treenin koirat olivat tällaisesta etsinnästä todella väsyneitä, niin erilaista on etsiä vieraassa ympäristössä ja erilaisella tekniikalla kuin koirille niin tavallisissa treeneissä joko radalla tai hakumetsässä. Myös Echo oli väsynyt:D



Echoa ei perässä liukuva pitkä liina haitannut ollenkaan, se ei ehkä edes tajunnut vetävänsä liinaa mukanaan. Ilman erillistä etsintäkäskyä se kuitenkin reagoi ihmisen hajuun juuri niinkuin sille on opetettu.

Ei kommentteja: