keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

Tokoa Tytin opissa Jokelassa, Niinan kanssa Keinukalliossa ja Hannelen kanssa pikatreeni

Nyt on varmaan siirryttävä päivittämään viikoittain, sen verran kuitenkin tapahtuu (tai sitten ei), että helpompi käsitellä asiat loppuviikosta.

Maanantaiksi 27.4. olimme sopineet Jokelaan Tytin kanssa tokotreffit aamupäivällä mitä ihanimmassa kevätsäässä +20 C. Sain nähdä Särkivaaran uusimman pentueen ja tavata myös koko lauman. Kiva nähdä muitakin isoja laumoja yhdellä kertaa. Rikki teki vaikutuksen, jotenkin tunnistin paljon Javaa vauhdissa ja luonteessa. Kiva oli myös nähdä Tytti treenaamassa Rikkiä, ja Samppa Töpöä.

Echo oli aamiaiseksi syönyt yhden naudan rustoluun, ja kenties sitä sulatellessaan vielä pari tuntia myöhemmin oli todella ei oma itsensä: hyvinkin hillitty ja rauhallinen vaikka teki innokkaasti. Olin mainostanut Echoa täysvilkkaana "sekopäänä", ja luonneanalyysini taisi vaikuttaa hiukan ristiriitaiselta Echon olemuksen kanssa.

Sain Tytiltä todella monta hyvää pikkuvinkkiä ja isompaakin, vaikkei meillä varsinaisia ongelmia ole ollutkaan (paitsi 1x2 jättöliikkeissä). Jättöliikkeihin sain ohjeeksi treenata kaikkia tasapuolisesti, mutta enimmäkseen vain pysäytystä leikityksestä ja vähemmän koko liikettä. Näitä ei saa treenata sarjoissa niinkuin olen tehnyt, koska koira ennakoi. Kun niitä treenataan kaikkia, koira alkaa kuuntelemaan paremmin mitä ohjaaja kertoo ja keskittyy käskyihin. Lisäksi saatiin "läksyksi" treenata edestä sivulletuloa ilman luoksetuloa, niin että aluksi autan makupalalla hiljaista sivulletuloa ilman hyppyä ja kiljahdusta. Nyt harjoitellaan myös perusasentoa ja siitä liikkeellelähtöä ja pysähdystä heti muutaman askeleen jälkeen. Ja niin, että ohjaaja muistaa lähteä liikkeelle hitaammin! Seuraamisen käännöksiin oma jalka myös mukaan, koira seuraa vasenta ja kun vasen jalka aloittaa käännöksen molempiin suuntiin, se helpottaa koiraa lukemaan käännöksiä. Tempon vaihtelussa kävelystä juoksuun koiralle heti palkka kun se siirtyy raviin.

Kiitos Tytti!!

Näitä tein jo kaksi lyhyttä treeniä maanantaina ja heti alkoi sujua oikein.

Tiistaina tavattiin Niinan ja poikien kanssa Keinukalliossa tokotreenien merkeissä. Tein Javan kanssa pehmopatukalla ja Kongin frisbeellä leikittäin seuraamista ja jättöliikkeitä. Java on täysi ruutitynnyri, kiihkeä ja kuuma, ja sillä on mieletön saalisvietti, pitää myös lelusta kiinni vedettäessä eikä päästä irti. Nauttii voittamisesta mutta tuo heti lelun uudelleen vedettäväksi.

Caddyn kanssa tein yhtä aikaa Nemon ollessa kentällä seuraamista, käännöksiä ja täyskäännöstä (harjoittelin Caddyllä sitä miten teen Echon kanssa;). Caddyn seuraaminen on tällä hetkellä todella mieletöntä käännöksiä myöden. Jättöliikkeet menivät kaikki hienosti! Caddylläkin on tauko tainnut tehdä hyvää, suoritus vain paranee ja into on kova!

Nautin Caddyn kanssa sen kiihkeydestä tehdä kaikkea, vaikka se on muuten todella cool&calm aussie, joka ei tee itsestään numeroa samalla tavalla kuin laumamme muut minäminä-aussiet. Caddyn taistelutahto ja saalisvietti ovat aivan omaa luokkaansa ja se on helppo palkata patukalla koska tahansa. Tekee töitä hyvin myös makupaloilla, joten on siinä ja siinä kumpi vietti sillä mahtaa olla korkeampi. Saattaa jopa olla, että saalis.

Echon kanssa harjoiteltiin Tytin ohjeiden mukaan, nyt olin jo harjoitellut mekaanisesti käännöksiä ja täyskäännöksiä ja niistä pysäytyksiä niin että osasin ohjata heti oikeaan kohtaan sivulle. Jättöliikkeiden pysäytykset narupallolla menivät täysin oikein, samoin pari jotka kokeilin seuraamisen yhteydessä. Otettiin myös pelkkää edestä sivulletuloa, mutta niin että palkkasin satunnaisesti myös edessä, ja siitä ohjasin makupalalla sivulle, että tietää että makupala VOI myös tulla edestä, ei kannata ennakoida.

Lisäksi harjoiteltiin liikkeellelähtöä ja pysähdystä hitaammassa tempossa, nyt koira pysyy mukana ja on skarppi.

Lisäksi "kateellisena" katseltiin Niinan ja Novan esittämää noudon "harjoitusliikettä", joka siis oli aivan täydellinen!

Torstaina aamupäivällä ajoin Nahkelan kentälle pikatapaamiseen Hannelen, Konstan ja tyttöjen kanssa.
Echon kanssa tein edestä sivulletuloja, käännöksiä, perusasentoa ja palkkaa, liikkeellelähtöä ja parin askeleen jälkeen pysähtymistä, sekä jättöliikkeet seiso-maahan-seiso-maahan leikittäen narupallolla, ja siitä otin vielä liikkeestä käskyt, naksautus ja palkka pallolla välittömästi. Täyskäännöksiä tein myös, ja niistä makupala-apu.

Otettiin vielä yksi tuomarin tervehtiminen, joka meni superhienosti. Annoin vihjeen "hampaat" kun tuomari lähti kohti.

Java pääsi kentälle frisbeen kanssa pelaamaan, siitä otettiin muutama jättöliike istu-maahan-seiso lelulla, vähän seuraamista ja käännöksiä ja lopuksi Java pääsi agilityesteille, jossa se onnessaan sai tehdä muutaman hypyn, putken, a-esteen ja pari puomia. Oli vähällä ettei se mennyt sekaisin, luulen että sillä on muistin lokeroissa agilityesteet jotka Helen opetti sille New Mexicossa ennen meille muuttoa!

Kotiin tultuamme otin Echon kanssa vielä muutaman toiston jokaista, meni todella loistavasti!

Ei kommentteja: