sunnuntai 12. huhtikuuta 2009

Vihdoinkin!

Vihdoinkin sain aikaiseksi/ehdin päivittää blogia!

Lauantaina 21.3. olin Vapen järjestämässä luonnetestissä duunissa, ja sieltä kotiin tultuani Echo alkoi köhimään ja kakomaan. Arvasin heti, että nyt ei ole kurkussa mitään esinettä. Echo yski melko rajusti koko la-su välisen yön, ja sunnuntainakin yski vielä limaklönttejä, selvästi oli kuumettakin, veto pois. Pääsi ulos vain pienelle pissalle ja heti takaisin sisälle. Echo oli siihen itse tyytyväinen ja oli sisälläkin levossa. Su iltapäivällä sai olla koko perheen kanssa pihassa remmissä, ja jopa istuskeli nauttien kauniista auringonpaisteesta ilman hötkymistä ja hössötystä. Seuraava yö oli jo hiukan parempi eikä yskinyt kuin muutaman kerran, samoin maanantaina yskän ja kakomisen väli alkoi pidentyä. Maanantaina pidin vielä pihapissillä ja levossa, tiistaina taisi päästä tosi lyhyelle remmilenkille ihan mielenterveydellisistä syistä, vaikka Echo otti levon kyllä tosi coolisti seinille kiipeämättä. Tiistaina Echon yskä ja olo olivat jo huomattavasti parempia, toisin sanoen ei juurikaan enää yskinyt, joten pääsi vähän pidemmälle remmilenkille, ja keskiviikkona sitten metsään muiden mukana.

Jännitti miten muiden käy, saavatko tartunnan, kun Echolle ja Javalle oli varattu rokotusaika perjantaiksi 27.3. ja olin lähdössä Serafian kanssa lauantaina 28.3. Nykkiin.

Kumma kyllä toiset eivät saaneet tartuntaa ja päästiin rokotuksiin ajallaan. Javalla ja Echolla on passit, joissa on rabiesvasta-ainetestit, ja niiden takia rokotukset eivät olisi saaneet mennä pitkiksi.

Saatiinpa vielä eläinlääkäriltä kehuja, kun tarkasti koirien hampaat ja vihjesanallani "hampaat" kummatkin jäykistyivät paikoilleen ja antoivat moitteettomasti katsoa hampaat:D


Nykin reissumme aikana koirat olivat käyttäytyneet mallikelpoisesti ja isännällä oli ollut helppoa kahden lapsen ja neljän koiran yksinhuoltajana!Raunioilla oltiin treeneissä pienen porukan kanssa torstaina 2.4.

Caddylle otin Niinan kanssa ennen muuta porukkaa pienen treenin hauskanpidon nimissä, ja se meni todella hyvin.

Echo oli varsinainen treenikoirani.

4 piiloa oli suunnitelmissani; jokaisella maalimiehellä irtorulla varalla (jos jotain sattuu kiintorullalle), koiralla kiintorulla kaulassa. Eka piilo roskis sen verran ummparina että käsi näkyy oven raosta. Maalimies ei kuitenkaan kuunnellut ohjeita kovin tarkkaan, ja koiraa lähettäessäni ovi oli ensin kokonaan kiinni, ja kun pyysin avaamaan niin että käsi näkyy, ovesta työntyi käsi joka piti irtorullaa, vaikka oli tarkoitus että koira ottaa kiintorullan ja irtorulla on varalla, jos jotain sattuu. Harmitti tämä sössiminen, sillä mielestäni maalimiesten on velvollisuus kuunnella ohjeet tarkkaan ja toimia tasan niiden mukaan, koska he ovat henkilöitä joiden varaan koiran koulutus rakentuu. Echo ei onneksi tästä säätämisestä ottanut paineita, vaan toi kiintorullan hienosti, vaikka oli jo lähetetty etsimään ennen tätä säätämistä.

Seuraavat kaksi maalimiestä olivat yhtä aikaa piiloissa, toinen maakaivossa lähellä polkua vasemmalla puolella, toinen keskikasan avopiilossa. Molemmilla käsi näkyvissä. Maassa oli vielä jonkin verran lunta. Huomasin, että Echo sai hajun kummastakin piilosta, yritti kauan tarkentaa maakaivoa joka oli lumen keskellä, mutta poikkesi aina välillä polun toiselle puolelle, josta sitten olikin käynyt hakemassa rullan suuhunsa Ritan luota, mutta minun luokseni palasi ilman rullaa, ja sitten palasi maalimiehelle, joka ei tiennyt ettei koira ole tuonut rullaa vaan luuli koiran tulevan näytölle, ja Echo sai palkan (minulla kun ei ole ollut liinaa näytölle, joten oli täysin oma mokani, sori kauheasti Rita!). Tämän jälkeen autoin Echoa maakaivolla, joka oli todella vaikea. Etsi kovasti muttei tajunnut hajun tulevan Toi hienosti kiintorullan ja meni näytölle. Otettiin vielä sama piilo Ritan kanssa, jolta oli siis hakenut rullan mutta tuli minulle ilman. Tämä meni todella hyvin.
Lopuksi otettiin vielä yksi piilo jonne Niina meni. Lähettäessäni koiraa etsimään se etsi intensiivisesti ja itsenäisesti, mutta yhtäkkiä huomasin kiintorullapannan (ehta norski) olevan maassa :O joten huusin Niinalle, että käyttää irtorullaa, luojan kiitos olin ne antanut mukaan varuiksi! Hienosti toi irtorullan käteen asti ja lähti näytölle käskystä.
Piilojen jälkeen leikitin Echoa patukalla, ja sille ammuttiin yksi 6mm paukku. Vilkaisi supersalamana nopeasti ääntä kohden ja jatkoi samalla sekunnilla leikkiä kanssani yhtä intensiivisesti kuin ennen laukausta.
Treenien aikana raunioilla oli ammuttu muutama paukku, ja Echoa hakiessani autosta radalle huomasin Caddyn läähättävän autossa hiukan, joten varsinaisten treenien jälkeen otin Caddyn vielä toiselle kierrokselle muiden kakkoskoirien kanssa (emme siis treenaa kahta koiraa kukaan itse treeneissä vaan kakkoset treenataan vapaaehtoisesti muiden kakkoskoiran ohjaajien kanssa, toim.huom.) Kaksi maalimiestä jotka kutsuivat koiraa, antoivat ilmaista kunnolla ennen palkkaa, ja tämä meni hyvin. Caddy ei itse asiassa ollut lainkaan paineistunut ottaessani sen uudelleen, ja teki töitä hauskanpidon nimissä iloisella ja reippaalla asenteella tällä kakkoskierroksella. Itselle jäi hyvä mieli!

Mietteitä:
- Kiintorullan säädöt pitää tarkistaa, jotta saa sen helposti suuhunsa ja kiintopanta varmasti pysyy kaulassa. Tuon kanssa on itselläni opettelemista edelleen.
- Maalimiehiksi tahdon henkilöitä jotka kuuntelevat varmasti ohjeet ja toimivat sen mukaan, sillä en halua kenenkään ryssivän treeniä väärillä toimilla piilolla. Myöhemmin ei ole väliä kun koira osaa koko kuvion, mutta tässä vaiheessa on erityisen tärkeää, ettei minun tarvitse huudella uudelleen ohjeita kun koira on jo lähetetty etsimään.
- Lyhyt näyttöliina mukaan näyttöön, itseäni oikein hävettää etten ole sitäkään käyttänyt. Toimii kuitenkin merkkinä maalimiehellä, jotta tietää että koira on näytöllä ja sen saa palkata!

Echon kanssa on tehty myös tokotreenejä.
- Seuraamista, josta palkka tulee oikeasta kädestäni takaa vasempaan käteen ja sieltä koiralle. Echon hiukan edistävä asento on parantunut tämän myötä, samoin se mielestäni kulkee paljon tiiviimmin nopeudestani huolimatta. Kertaus on opintojen äiti, joten näitä tehdään nyt paljon.
- Jättöliikkeitä; niissä minun on kiinnitettävä huomiota käskyyn ja äänenpainoon, että tulee joka kerran oikein. Huomaan, että Echo alkaa yllätys yllätys kiihtyessään toistaa samoja liikkeitä vaikka käsky onkin eri. Olen kuitenkin tehnyt 5 sarjoissa enkä ole sekoittanut liikkeitä nyt. Lisäksi alkoi ennakoimaan käskyn tuloa seuraamisesta, joten tein tietenkin yhden ja kahden askeleen seuraamisesta variaatiota pidempiin pätkiin 10 askelta, ja lisäksi pelkkä käsky leikin keskellä, oikeasta käskystä heti lelu palkaksi. Näihin nyt kiinnitettävä huomiota. Jättöliikkeissä ollaan treenattu myös paluutani koiran viereen; naksautus ja runsas palkka nyt siitä kun malttaa odottaa asennossa vaihtelevan ajan parista sekunnista jopa puoleen minuuttiin tai pidempään.
- Este; hyppää hyvin pelkällä käskyllä ilman käsiapua, ja jää seisomaan käskystä.

Lenkkeilty ollaan ihania pitkiä metsälenkkejä keväisessä metsässä, emäntä nauttii varmaan yhtä paljon kuin koirat:)

Ei kommentteja: